brak produktów w koszyku
Jak zapobiegać zatruciem się tlenkiem węgla i pożarom komina?
0201.2017

Jak zapobiegać zatruciem się tlenkiem węgla i pożarom komina?

Obecna zima pochłonęła już wiele istnień ludzkich wskutek zapalania się nieczyszczonych kominów. Wiele pożarów kończy się jedynie na strachu właścicieli, jednak spora część z nich traci dach nad głową, podtruwa się czadem, a w najgorszym wypadku straci życie. Warto ustrzec się zawczasu przed tragedią i zainwestować w odpowiednie czyszczenie komina oraz czujnik czadu.

Zagrożenie jest duże, a niedbanie o komin zemści się w jak najmniej oczekiwanym momencie. Nieczyszczony komin potrafi w ciągu kilku lat zajść sadzą, a ryzyko zapalenia się jej jest przy tym coraz większe.

Pożary kominów to niestety coraz częstsze zjawisko. Corocznie zapala się ich około dziesięć tysięcy. By sadza uległa zapaleniu, wystarczy już pół centymetra na ścianie wewnętrznej komina. Jeśli chodzi o spaliny, to pożar może wybuchnąć po przekroczeniu przez nie trzystu stopni Celsjusza u wylotu komina. By ustrzec się przed pożarem, dobrze jest zrezygnować z palenia z wytrącaniem się sadzy, smoły czy dymu oraz corocznie przyjmować kominiarza.

Czasem mimo palenia utrzymującego niską temperaturę, może dojść do pożaru sadzy przez nagłe podwyższenie temperatury dzięki zmianie materiału którym palimy, na przykład na bardzo suche, intensywnie palące się drewno. Efektem jest zintensyfikowanie płomienia, który wyjdzie poprzez czopuch do komina, a tam nastąpi zapłon.

Komin może, ale nie musi wytrzymać pożaru. Tysiąc stopni Celsjusza może doprowadzić do ruiny nawet nowo wybudowany komin z wysokiej jakości materiałów. Pożar sadzy bowiem potrafi wytworzyć bardzo duży ciąg kominowy. Każde osłabienie w budowie komina czy nieszczelność może wówczas doprowadzić do pękania komina a wiąże się to już z poważnym pożarem całego budynku.

Jeśli wcześnie zauważymy pożar będąc w budynku w momencie jego rozpoczęcia, skończy się najprawdopodobniej jedynie na postawieniu uszkodzonego komina od nowa.

Skąd wiadomo o pożarze sadzy?

Jeśli usłyszymy głośne stukanie w kominie oraz iskry wydostające się z wylotu komina wraz z gęstym dymem, należy czym prędzej wezwać straż pożarną. Jedyne co sami możemy zrobić, to zagasić kocioł, szczelnie go zamknąć i obserwować, czy sprzęty domowe, meble i podłoga, które znajdują się tuż przy kominie nie zaczynają się tlić.

Po poża­rze sadzy należy zwrócić się o kominiarza w celu oceny szkód, to znaczy ewentualnej nieszczelności komina, nawet jeśli wydaje się nam, że jest w porządku i nie widać żadnych pęknięć.  

Czad - cichy zabójca

Czad zabija bezboleśnie, nie zobaczymy go ani nie poczujemy. Jego związki wnikają do krwi, przez co nie jest ona w stanie dalej transportować tlenu. Czad to toksyczny tlenek węgla powstający w wyniku spalania węgla, benzyny, drewna czy świecy. Najwięcej czadu powstaje w wyniku użytkowania kotłów węglowych lub na drewno. Szczelny, porządnie zbudowany komin oraz regularnie czyszczony to podstawa do tego, by móc czuć się bezpiecznie we własnym domu. Nawet niewielkie szczeliny w kominie mogą stać się przyczyną dostania się tlenku węgla do wnętrza domu i doprowadzenia do podtrucia mieszkańców, a nawet śmierci. Należy oczywiście również dbać o dobrą wentylację pomieszczeń i nigdy nie zatykać kratek wentylacyjnych.

Jak chronić się przed zatruciem tlenkiem węgla?

Należy zlecać przegląd kominiarski minimum raz w roku. Prócz profesjonalnego wyczyszczenia komina, kominiarz sprawdzi także jego szczelność. Kiedy dojdzie do podtrucia czadem, pojawiają się objawy mylone często po prostu ze złym samopoczuciem: ból, głowy, zawroty, duszność i ogólne osłabienie oraz nudności.

Jeżeli jesienią lub zimą odczujemy powyższe objawy, jak najszybciej przewietrzmy pomieszczenie otwierając okna na oścież i oddychając świeżym powietrzem. Ważna jest błyskawiczna reakcja, ponieważ minuty, a nawet sekundy mogą dzielić nas wtedy od omdlenia i stracenia życia.   

Warto zarówno w pomieszczeniach mieszkalnych, jak i w kotłowni umieścić czujnik czadu. To narzędzie, które najszybciej pozwoli uratować życie w razie niebezpieczeństwa zatrucia. Warto wybrać taki który posiada wyświetlacz LCD, pozwalający na bieżąco śledzić stężenie czadu w powietrzu. Należy wiedzieć, że groźna dla naszego zdrowia i życia dawka czadu to ponad 300ppm, wdy­chana  przez około 3 godziny. Czujnik zdoła nas ostrzec o niebezpieczeństwie od razu po wykryciu podwyższonego stężenia.

Popularne wpisy
Zniszczenie dachów - ochrona, ubezpieczenie i budowa
Gwałtowne wichury, o jakich ostatnimi czasy głośno jest w mediach, nie omijają też niestety Polski. Poza tym, że stanowią one zagrożenie dla życia...
Czytaj więcej
Rodzaje i funkcje nasad kominowych
Nasady kominowe mają kilka istotnych zalet, ale zasadnicza z nich to taka, że przeciwdziałają silnym wiatrom, które zawiewają spaliny lub dym na...
Czytaj więcej
Murowany, ceramiczny czy stalowy - jaki komin wybrać?
Budując dom jednorodzinny, po wyborze paliwa do jego ogrzewania, należy wybrać materiał, z jakiego będzie wykonany komin odprowadzający spaliny...
Czytaj więcej

Facebook

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies klikając przycisk Ustawienia. Aby dowiedzieć się więcej zachęcamy do zapoznania się z Polityką Cookies oraz Polityką Prywatności.

Ustawienia

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz zmienić ustawienia cookies lub zaakceptować je wszystkie. W dowolnym momencie możesz dokonać zmiany swoich ustawień.

Niezbędne pliki cookies służą do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej i umożliwiają Ci komfortowe korzystanie z oferowanych przez nas usług.

Pliki cookies odpowiadają na podejmowane przez Ciebie działania w celu m.in. dostosowania Twoich ustawień preferencji prywatności, logowania czy wypełniania formularzy. Dzięki plikom cookies strona, z której korzystasz, może działać bez zakłóceń.

Więcej

Tego typu pliki cookies umożliwiają stronie internetowej zapamiętanie wprowadzonych przez Ciebie ustawień oraz personalizację określonych funkcjonalności czy prezentowanych treści.

Dzięki tym plikom cookies możemy zapewnić Ci większy komfort korzystania z funkcjonalności naszej strony poprzez dopasowanie jej do Twoich indywidualnych preferencji. Wyrażenie zgody na funkcjonalne i personalizacyjne pliki cookies gwarantuje dostępność większej ilości funkcji na stronie.

Więcej

Analityczne pliki cookies pomagają nam rozwijać się i dostosowywać do Twoich potrzeb.

Cookies analityczne pozwalają na uzyskanie informacji w zakresie wykorzystywania witryny internetowej, miejsca oraz częstotliwości, z jaką odwiedzane są nasze serwisy www. Dane pozwalają nam na ocenę naszych serwisów internetowych pod względem ich popularności wśród użytkowników. Zgromadzone informacje są przetwarzane w formie zanonimizowanej. Wyrażenie zgody na analityczne pliki cookies gwarantuje dostępność wszystkich funkcjonalności.

Więcej

Dzięki reklamowym plikom cookies prezentujemy Ci najciekawsze informacje i aktualności na stronach naszych partnerów.

Promocyjne pliki cookies służą do prezentowania Ci naszych komunikatów na podstawie analizy Twoich upodobań oraz Twoich zwyczajów dotyczących przeglądanej witryny internetowej. Treści promocyjne mogą pojawić się na stronach podmiotów trzecich lub firm będących naszymi partnerami oraz innych dostawców usług. Firmy te działają w charakterze pośredników prezentujących nasze treści w postaci wiadomości, ofert, komunikatów mediów społecznościowych.

Więcej